Iulian Leca

Un blog de iuleka

Greva minerilor din 1977

with 4 comments

La inceputul lunii august 1977, minerii din Valea Jiului au organizat prima miscare de protest impotriva regimului comunist din Romania. Se implinesc astfel, acum, 30 de ani de la greva generala din Valea Jiului la care au participat peste 40.000 de mineri hotariti sa nu mai accepte saracia si conditiile grele de munca. La miscarea de protest initiata de minerii de la Lupeni pe 1 august 1977, s-au alaturat rapid si muncitorii de la celelalte mine existente in Valea Jiului. Cauza imediata a grevei a fost o lege adoptata de regimul comunist, care ii privea pe minerii pensionari cu drept de munca. Autoritatile locale au incearcat atunci sa discute cu minerii revendicarile lor, dar apar altercatii, iar muncitorii sunt la un pas sa rabufneasca violent. Ortacii cer sa vina Ceasescu la Lupeni, refuzind orice alt dialog si sechestrandu-i pe Ilie Verdet, Gheorghe Pana si Clement Negrut. Speriat de amploarea miscarii, Nicolae Ceausescu ajunge pe 3 august la Petrosani de unde pleaca spre Lupeni. Minerii ii prezinta dictatorului cererile lor: programul de lucru de 6 ore, modificarea legii privind pensionarea, masa calda gratuita, echipament de protectie, salarii mai mari si nici un grevist sa nu fie anchetat. Ortacii obtin tot ce doresc mai putin o revendicare. In doar doua zile de la incheierea protestului, 5.000 de mineri participanti la greva sunt achetati, li se desface contractul de munca, sunt torturati si batuti de securitate, iar sute dintre ei, condamnati la ani grei de temnita ori deportati impreuna cu familiile.

De ce a ramas gestul minerilor din ’77 aproape singular in istoria romanilor? De ce cu exceptia protestului tragic al lui Cornel Silviu Babes din martie ’89 si a revoltei spontane si curajoase, dar firave, a muncitorilor brasoveni din noiembrie 1987 nu s-a intamplat nimic in Romania? De ce noi toti, ei toti, nu au invatat din lectia minerilor din Valea Jiului ca SE POATE? Caci, aceasta a fost singura morala a protestului minerilor din ’77: se poate lupta impotriva regimului Ceausescu si, mai ales, poti sa invingi? Ceausescu i-a ascultat pe ortaci. Sa nu uitam ca, de la instalarea comunismului, in Polonia, de exemplu, muncitorii au protestat de cateva ori pe deceniu, cu o constanta a carei incapatinare trada faptul ca ei STIAU! Si revoltele lor s-au facut simtite in nivelul de trai si in libertatile, putine ce-i drept dar vizibile, pe care le-au capatat treptat-treptat inainte de ’89. Iar daca securitatea si-a permis, in Romania, sa ancheteze si sa tortureze un grup de cateva mii de mineri, nici o putere a statului nu ar fi putut sa tortureze un popor intreg de revoltati! La infinit… Dar nimeni nu s-a revoltat. Toata lumea a acceptat, iar unii, destul de multi, au iubit sincer. Ironia sortii este ca vorbim despre aceeasi mineri care in 1990, 1991 si, apoi, in 1999 au stiut ca pot si au vrut sa terorizeze nu numai puterea politica, dar si o tara intreaga.

Advertisements

Written by iuleka

31 July 2007 at 4:14 pm

Posted in comentarii

4 Responses

Subscribe to comments with RSS.

 1. Personal eu ma indoiesc! Ma indoiesc teribil ca s-ar fi putut face ceva. Indiferent de cate lectii de curaj sau bravura au ajuns sa scrie istoria rezistentei in fata regimului comunist (si cu precadere in fata regimului lui ceausescu).
  Libertatea poporului?!Libertatea de a alege?!Puterea de a schimba?! Astea nu sunt intrebari.Nici macar retorisme.Astea sunt sofisme.
  Si cel mai mare sofism legat de chestiunea in cauza e ca in ’89, poporul a ALES SCHIMBAREA. Sigur….poporul s-a agitat. A strigat. Probabil fiecare simtea/traia propria lui victorie impotriva tiraniei. Tiranie care, intr-o forma sau alta, oricum ar fi cazut. Dar de ce sa regizezi un spectacol fad si banal, cand poti sa-l faci cu strigate, proteste, batuti si morti?! In plus un reality-show mimeaza insasi realitatea.
  Si ce daca cornel babes a protestat cu dezinvoltura?! Si ce daca minerii au facut greva?! Si ce daca muncitorii brasoveni au protestat si ei?! Toate aceste evenimente nu ar fi dus la nimic. Erau asteptate. Strategii de a le aborda erau cu zecile.
  Si daca totusi s-ar fi intamplat imprevizibilul? Daca totusi poporul chiar are (avand si atunci) puterea de a decide? Nu am un raspuns anume. Pot in schimb sa ma gandesc la “macelul” initiat de Saddam impotriva rasculatilor siiti, imediat dupa ce trupele dictatorului au fost izgonite de americani din Kuweit. Macel supervizat de americani. Americani care la acel moment, inca il placeau teribil pe Saddam.
  in fine…

  Luli

  1 August 2007 at 1:22 am

 2. La greva din 1977 nu au participat nici pe departe 40000 de mineri. Toti angajatii Combinatului erau 30000 din care doar o parte au participat la greva(maxim 10000). Represaliile au fost mult mai reduse numeric decat ce ai scris. Au 15 condamnati cu pedepse cuprinse intre 2-4 ani, condamnare pe care au ispasit-o la locul de munca si au mai existat 167 de desfaceri de contracte de munca si trimiteri la locul de origine.

  Carol

  23 November 2007 at 8:48 pm

 3. D-ul Carol de unde stie toate acestea?

  Mazarin07

  14 January 2009 at 12:03 am

 4. pacat de ei, saracii mineri

  beheader69

  24 December 2009 at 3:48 pm


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: