Iulian Leca

Un blog de iuleka

N24 sau Arta Manipularii

with 4 comments

Am vazut ca informatia – potrivit careia N24 ar fi fost cumparat de Patriciu – pe care am postat-o aici, intr-o oarecare exclusivitate, a facut ceva valva prin presa. Mai multe ziare au preluat-o. Jumatate dintre ele au infirmat-o, pe baza unei declaratii telefonice a lui Patriciu. Altele au dat-o ca sigura, bazandu-se pe faptul ca fratii Micula nu au negat o asemenea posibilitate. Blogurile au reactionat si ele.

Una peste alta, se stie ca nimeni nu anunta o asemenea tranzactie chiar in ziua in care aceasta a fost semnata. De altfel au mai fost cazuri asemanatoare cand s-a aflat abia peste cateva luni. Ca sa stea mai linistiti cei care se intreaba daca e sau nu adevarata aceasta stire, va spun contextul. Cica un redactor sef al unui important ziar din tara ar fi primit un telefon in urma cu cateva zile de la un individ cel putin la fel de important. Iar acesta i-ar fi spus ca: “in sfarsit, a luat si Patriciu N24.” Sa ne gandim. Este posibil sa fie doar o minciuna. Ori de o parte, ori de cealalta. Insa toate semnele, semnalele, toate indiciile, situatia in sine si oamenii implicati in jurul sursei mele, deci toate la un loc, ma fac sa cred ca aceasta informatie este adevarata.

Gandindu-ma la aceasta poveste mi-am dat seama cat de usor este, totusi, sa manipulezi presa si informatiile care apar pe piata. De exemplu: daca acum as veni si as specula pe cazul unei mari vedete a carei situatie nu este tocmai stabila (in mod real) intr-un trust, si as afirma (o fabulatie pura, bazata pe nimic) ca din surse sigure aceasta vedeta va pleca la un post concurent, CATE SANSE AM SA FIU CREZUT? Cred ca destul de multe. Lumea s-ar gandi imediat la situatia ei reala delicata si ar gasi normal ca aceasta sa plece. Ba unii s-ar intreba de ce abia acum se intampla asta. O parte, buna chiar, a blogosferei si cel putin cateva ziare de scandal vor prelua zvonul. Asadar, desi v-am avertizat cu acest exemplu, eu merg pe mana sursei mele.

Advertisements

Written by iuleka

7 December 2007 at 4:34 am

Posted in birfe

4 Responses

Subscribe to comments with RSS.

 1. http://www.cancan.ro/2007-08-29/A-incheiat-afacerea-de-27-miliarde-de-dolari-pe-mare.html

  Dovada ca ziarul Cancan a fost cel care a dat in premiera, pe 29 august, informatia despre planurile lui Patriciu legate de trustul fratilor Micula

  marian valer

  9 December 2007 at 12:36 pm

 2. cred ca nu ne-am inteles deloc. acolo – in Cancan – era vorba, foarte clar, doar despre un zvon. o presupunere. o posibila tinta. nimic ferm. nimic batut in cuie. cred ca ai ratat ideea acetui post. sorry

  iuleka

  9 December 2007 at 6:38 pm

 3. nimic batut in cuie, dar s-a confirmat spectaculos:) sau zvonurile sunt bune numai cind le dau unii, ca apoi sa se impauneze cu “exclusivitatile”?

  marian valer

  10 December 2007 at 5:06 pm

 4. ok. e asa cum spui tu. faceam o diferenta, care pentru mine era importanta. una e zvonul, alta e o stire confirmata dintr-o sursa sau mai multe. dar ai dreptate zvonul ala a fost spectaculos.

  iuleka

  10 December 2007 at 5:43 pm


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: