Iulian Leca

Un blog de iuleka

Sa ne ferim!

with 4 comments

“Ordinea astrala in care traim este o exceptie; aceasta ordine, precum si durata considerabila de care a avut nevoie, a facut la randul ei posibila exceptia exceptiilor: formarea organicului.

Dimpotriva, caracterul general al lumii este haos pentru vesnicie, nu in sensul absentei necesitatii, ci al absentei ordinii, structurii, formei, frumusetii, intelepciunii si cum se mai numesc toate estetismele noastre omenesti. (…)

Dar cum ne-am putea noi permite sa mustram sau sa laudam Universul! Sa ne ferim a-i reprosa duritatea si nechibzuinta sau contrarul acestora, el nu este nici perfect, nici frumos, nici nobil, si nu vrea sa devina nimic din toate acestea, nici nu tinde sa imite omul! (…)

Sa ne ferim sa spunem ca in natura exista legi. Exista doar necesitati; aici nu exista nimeni care comanda, nimeni care se supune, nimeni care incalca.

Daca stiti ca nu exista scopuri, atunci stiti si ca nu exista intamplare, deoarece numai alaturi de o lume a scopurilor cuvantul ‘intamplare’ are un sens.

Sa ne ferim sa spunem ca moartea este opusa vietii. Viata este numai o varietate a mortii, o varietate foarte rara.”

Aceste randuri provin din “Stiinta voioasa – ‘la gaya scienza’, &109”. Mi s-a parut atat de inviorator, poate chiar infiorator, sa recitesc acest pasaj din Nietzsche, incat am spus ca merita sa il impartasesc cu voi, aici.

Advertisements

Written by iuleka

30 July 2008 at 5:09 am

Posted in Profeţii

4 Responses

Subscribe to comments with RSS.

 1. Citind randurile astea imi vine in minte cu citat de-a lui Einstein – “The most incomprehensible thing about the universe is that it is comprehensible.”

  Cred ca singura explicatie a faptului ca putem intelege o structura asa complexa e ca e guvernata de necesitati foarte simple. E elegant prin simpltatea sa. Doar ca e enorm de greu sa ajungem la ea.

  Paula

  5 August 2008 at 12:40 am

 2. cred ca exact asta incerca textul: sa nu indemne sa nu mai alaturam adjective naturii si necesitatii care o guverneaza.

  astfel, expresia “necesitati foarte simple” este deja o exagerare imensa!

  iuleka

  5 August 2008 at 2:00 am

 3. Imi plac aceste randuri: “Sa ne ferim sa spunem ca in natura exista legi. Exista doar necesitati; aici nu exista nimeni care comanda, nimeni care se supune, nimeni care incalca.”

  Andreea Ionescu

  21 October 2008 at 3:43 pm

 4. […]Sa ne ferim sa spunem ca moartea este opusa vietii. Viata este numai o varietate a mortii, o varietate foarte rara.”

  Sorina

  27 October 2008 at 2:54 pm


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: